Vårt hem jorden, en saga om De tre små grisarna?

På tal om att: Forskare kritiserar tvågradersmålet

Varför vi behöver ställa om våra vanor inom områden som konsumtion, turism, transport, produktion, livsmedel etc?

”Höjningen innebär en värld vi inte känner igen, med 1,15 miljoner kvadratkilometer landmassa under vatten som nu är hem till 375 miljoner människor.”

Det handlar inte bara om miljön, naturen och vår jord. Det handlar om vart enda litet liv som lever här. Det handlar om feminism, rasism, nazism, rättvisa, mänskliga rättigheter, barns rättigheter – allas rättigheter. Allt hänger ihop; hur svårt ska det vara för mänskligheten att lära sig?

Om vi börjar från början: alla delar i ekosystemet har sin plats där för att de har en naturlig funktion i vår värld. Tar du bort en komponent i den bärande strukturen faller hela systemet – det är som om vi inte har lärt oss någonting av århundrade av ingenjörskonst. Alla väggarna i ekosystemet är bärande, alltså är de kritiska för att allt ska fungera – för att allt ska gå runt. Vi lägger otroligt mycket tid och energi på att se över konstruktioner för byggnader – men när det kommer till hur vårt ekosystem är konstruerat är det godtyckligt vilka bitar vi väljer att ta vara på, underhålla och restaurera.

Forskningsrapport på forskningsrapport berättar för oss att vi inte kan leva med den extravagans som västvärlden gör. Att vi förändrar förutsättningarna för världskonstruktionen – och vi vet inte ens vad det innebär! Ändå är det politiska förhandlingar som avgör vilka insatser som kommer att gälla. Politiska förhandlingar som inte främst drivs för att vi ska hålla konstruktionen intakt, utan som drivs med delmål om största möjliga avkastning i förhållande till minimerat åtgärdsarbete. Hur skulle det se ut om vi drev konstruktions- och restaureringsarbeten inom byggnadsbranschen på samma sätt?

Jorden är vårt hem, vårt enda hem – dess konstruktion är lika känslig för yttre och inre förändringar som de tre små grisarnas hus. Hela mänskligheten söker skydd på jorden. Vad gör vi när Vargen kommer och blåser sönder vårt hus? Vad händer när vi inser att vi har negligerat restaureringen av de konstruktioner som ger oss ett hem?

Annonser

kommentarer?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s